Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne.
Skorupiaki i produkty pochodne.
Jajka i produkty pochodne.
Ryby i produkty pochodne.
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
Soja i produkty pochodne.
Mleko i produkty pochodne.
Orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne.
Seler zwyczajny i produkty pochodne.
Gorczyca i produkty pochodne.
Nasiona sezamu i produkty pochodne.
Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO₂.
Łubin i produkty zbożowe.
Mięczaki i produkty zbożowe.